Vloerverwarming en hout gaan perfect samen: 4 basisregels op een rij


Wat sommigen ook beweren: vloerverwarming kan je perfect combineren met hout. Als je strikt de basisregels volgt, geniet je zorgeloos van een gezellig warme huiskamer met een authentieke houten vloer.


1. Kies het juiste type vloerverwarming Vloerverwarming bestaat in twee vormen: · Elektrisch: uitrolbare matten of folie die je aansluit op het elektriciteitsnet. · Hydraulisch: een systeem van kunststofbuizen dat je aansluit op je cv-ketel. Omdat elektriciteit een duurdere energiebron is dan water, is het hydraulische systeem al snel drie keer goedkoper dan het elektrische. In België wordt dan ook bijna uitsluitend vloerverwarming met water geïnstalleerd. Daarvoor bestaan twee systemen: · Nat systeem: de warmwaterleidingen worden rechtstreeks in de afsmeervloer geplaatst. · Droog systeem: de leidingen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen . Bij het droge systeem werken de isolatieplaten als warmtegeleider, waardoor de warmteverspreiding beter is dan bij het natte systeem. Met die geleidelijke warmteverspreiding vermijd je het risico dat je houten vloer te snel opwarmt en op termijn gaat uitzetten of scheuren.2. Zet je vloerverwarming geleidelijk in gang Om later problemen te vermijden, is het cruciaal om je vloerverwarming op de juiste manier te installeren voor je aan je houten of LVT-vloer begint. Volg daarvoor dit stappenplan: 1. Geef je afsmeervloer per centimeter dikte 1 week natuurlijke droogtijd. 2. Schakel daarna je vloerverwarmingssysteem in en verhoog de temperatuur met 5 °C per dag tot je de maximale capaciteit van het systeem bereikt. 3. Laat de vloerverwarming 14 dagen op volle capaciteit draaien. 4. Na 14 dagen is je vloer helemaal droog en laat je de temperatuur met 5 °C per dag zakken tot 0 °C. 5. Plaats daarna je vloer volgens de instructies. Zeker in het geval van parket laat je dat het best over aan een specialist. 6. Wanneer je houten vloer volledig geplaatst en afgewerkt is, kan je de verwarmingsinstallatie weer inschakelen en de temperatuur met 5 °C per dag opvoeren tot kamertemperatuur. Probeer ook later je vloerverwarming op een constante temperatuur te houden. Dat is beter voor je vloer én bespaart je energiekosten. Nachtverlaging is dan ook niet aan te raden. De precieze invulling van bovenstaande instructies kan licht variëren van systeem tot systeem. Overloop daarom bij je aankoop stap voor stap de te volgen werkwijze met de leverancier.

3. Houd de luchtvochtigheid op peil Wonen is pas aangenaam als de luchtvochtigheid in je huis goed zit. Die bedraagt idealiter tussen de 40 en 60 procent. Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen slecht voor je gezondheid – geïrriteerde luchtwegen, droge ogen en huidklachten zijn mogelijke gevolgen – maar kan ook nefaste gevolgen hebben voor je vloer. Omdat hout door uitdroging krimpt, kan het barsten en scheuren. Een te hoge luchtvochtigheid kan er dan weer voor zorgen dat je houten vloer uitzet. Zeker in de winter – wanneer je vloerverwarming overuren draait – is de luchtvochtigheid hoog genoeg houden niet vanzelfsprekend. Een luchtbevochtiger aanschaffen is daarom een goed idee. Die apparaatjes bestaan in verschillende soorten en maten en zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in je kamer op een constant niveau blijft. Een andere, simpele tip is je rek met natte was op je houten vloer zetten.

4. Kies een geschikte vloer en installeer hem correct Parket, laminaat, LVT … In principe kan je vloerverwarming combineren met elk type houten vloer als je die juist installeert. Toch zijn er enkele factoren waar je beter rekening mee houdt: - Stabiele houtsoorten zoals eik, merbau, afzelia, wengé en teak zijn geschikter in combinatie met vloerverwarming dan bijvoorbeeld beuk en es. Die laatste soorten zijn gevoeliger voor schommelingen in luchtvochtigheid. - Een gelaagde houten vloer (zoals samengesteld parket) is beter bestand tegen krimpen en scheurvorming dan een massieve vloer. Een HDF-kern met hoge densiteit zorgt er bovendien voor dat je vloer nog stabieler is en de warmte nog beter doorlaat. - Een parketvloer moet je absoluut verlijmen. Daardoor zal je parket de warmte beter doorlaten en minder vatbaar zijn voor schommelingen in vochtigheid. - Het belangrijkste criterium voor de keuze van je houten vloer is echter de warmteweerstand. Hoe lager de R-waarde, hoe minder warmte de vloer tegenhoudt.

De ideale vloer voor vloerverwarming Alle houten vloeren van Desmaakvan zijn compatibel met vloerverwarming. De hoge dichtheid van de vloeren zorgt voor een uitstekende warmtegeleiding. Kies je toch voor een zwevende vloer, dan kan je bij BerryAlloc ook terecht voor een warmtegeleidende ondervloer. Vragen over de combinatie van je vloerverwarming en houten vloer? Aarzel niet om ons te bellen op te mailen.

24 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

 Desmaakvan B.V          Baronieweg 5   5321 JV    Hedel